ПОЧЕТНА / НАЈНОВИ ВЕСТИ / ВЕСТИ / РЕГИОН (СТРАНА 30)

РЕГИОН

УЛИЧНА АНКЕТА ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ОТПАД

Улична анкета за  управување  со отпад  денеска беше  спроведена  во Битола  на Широк Сокак.. Овој настан по втор  пат го организира Проектот „Подготовка на потребни документи за воспоставување на интегриран и финансиски самоодржлив систем за управување со отпад во Пелагониски, Југозападен, Вардарски и Скопски регион“ финансиран од Европската  Унија.Целта на …

ПОВЕЌЕ

ДОНИРАНА КОМПЈУТЕРСКА ОПРЕМА НА ЗДРУЖЕНИЕТО НА СЛЕПИ ЛИЦА ВО БИТОЛА

Фондацијата за нови технологии, иновации и трансфер на знаење – ГАУС Институт од Битола, обезбеди грант од NATO Charity Bazaar  за донирање компјутерска опрема на Сојузот на слепи лица од Битола.Опремата се  состои  од 10 лаптоп компјутери, печатач, мрежна опрема како и наменски софтвер за слепи лица прилагоден на македонски …

ПОВЕЌЕ

МУЛТИЕТНИЧКА РАБОТИЛНИЦА-ЉУБОВТА КОН КУЛТУРАТА И УМЕТНОСТА НЕ ЗБЛИЖУВА

Подрачното ОУ „ Браќа Миладиновци“ во Трап-Будаково во Општина Могила, денеска беше домаќин на работилница на  која  деца од неколку  училишта учествуваа  во мултиетничкиот  проект-Љубовта кон културата  и уметноста  не зближува. Со помош на уметникот  Димитар Солаковски , децата од трите  различни  етникуми преку  ликовната уметност заборавија на предрасудите меѓу  …

ПОВЕЌЕ

Се е подготвено за 38-то издание на ИФФК„Браќа Манаки“во Битола

Филмот „Насоки“, македонско-бугарската копродукција на авторот Стефан Командарев и неговиот соработник, кинематограферот Веселин Христов, ќе го отвори 38. Интернационален фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ во Битола. Од 23-ти до 30 септември на ИФФК „Браќа Манаки“ за фестивалските награди ќе се натпреваруваат 13 филмови, а дури 10 нивни кинематографери лично …

ПОВЕЌЕ

Јавна дискусија за историјата на Битола и значењето на волонтирањето

Јавна дискусија за историјата на Битола како космополитски град и значењето на волонтирањето како алатка за помирување и градење мир во заедниците одржа  денеска  Младинскиот  културен центар  од Битола. Оваа активност е дел од Нeделата на граѓански организации поддржана од Проектот за граѓанско учество (ПГУ) на УСАИД – серија од …

ПОВЕЌЕ

НОВИ, АКТУЕЛНИ И ДВЕ ЖЕНИ КАНДИДАТКИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ ВО РЕГИОНОТ

Наташа Петровска и Зоран Илиоски се партиските кандидати за градоначалник на Битола, едната од СДСМ, другиот од ВМРО ДПМНЕ. Во трката за градоначалничката фотеља во Битола влегуваат и двајца независни кандидати Јорго Огненовски и Кирчо Ташков. Носител на листата на кандидати за советници на ВМРО ДПМНЕ е претседателот на општинскиот …

ПОВЕЌЕ

Листа кандидати за членови на советот на Општина Битола на Левица

1              Ивана Атанасовска 2              Дејан Лутовски 3              Мариглен Демири 4              Николче Славевски 5              Дејан Трајковски 6              Џејлан Велиу 7              Александар Трајковски 8              Ќиро Нечовски 9              Александра Славевска 10           Цветанка Талевска 11           Маја Стојановска 12           Томе Крстевски 13           Павле Темелковски 14           Борче Јошевски 15           Џеннет Велиу 16           Иван Лозановски 17           Венета …

ПОВЕЌЕ

Група избирачи – Габриела Илиевска носител на листа за членови на совет на Општина Битола

Габриела Илиевска Иван Чулакоски Марија-Магдалена Петковска Микаровска Горки Балојани Владо Спасевски Светлана Папачек Алмир Адемоски Соња Стојановска Мартин Талевски Виолета Стојановска Александар Дамјановски Марија Бендевска Горан Ропи Биљана Каковска Мирослав Стојковски Снежана Василевска Вангел Мажевски Нели Ангеловска – Панова Стефан Бужевски Кети Милојевиќ Томе Петровски Јасмина Антиќ – Атанасовски Стив …

ПОВЕЌЕ

Листа на кандидати за членови во советот на Oпштина Битола на ВМРО ДПМНЕ и коалицијата

1.Борче Димитровски (ВМРО-ДПМНЕ) 2.Иванчо Тошевски (ВМРО-ДПМНЕ) 3.Анита Ангелевска (ВМРО-ДПМНЕ) 4.Тони Коњановски (ВМРО-ДПМНЕ) 5.Елена Трајчевска УМС (ВМРО-ДПМНЕ) 6.Николче Јанкуловаски (ПОДЕМ) 7.Александар Мирчевски (ВМРО-ДПМНЕ) 8.Горан Михајловски (СПМ) 9.Викторија Христовска (ВМРО-ДПМНЕ) 10.Олга Лозановска (ВМРО-ДПМНЕ) 11.Горан Степановски (ВМРО-ДПМНЕ) 12.Златко Лозановски (ПОДЕМ) 13.Емилија Јошевска УМС (ВМРО-ДПМНЕ) 14.Златко Темелковски (ВМРО-ДПМНЕ) 15.Наташа Марковска (ВМРО-ДПМНЕ) 16.Иса Ибиш (Партија …

ПОВЕЌЕ

Кандидатска листа за советници на СДСМ и коалицијата за Битола

1    ЛДП        Валентин Груевски 2    СДСМ      Соња Карапец 3    СДСМ     Методија Илиевски 4    СДСМ     Зоран Стојчевски 5    НСДП     Зоран Ѓоргијев 6    СДСМ     Тања Крнчева 7    СДСМ     Жаклина Наумовска 8    ДОМ       Ристенка Алтипармаковска 9    СДСМ     Борче Корлевски 10    СДСМ   Елеонора Илиевска 11    СДСМ  Влатко Шеровски 12    Дем сојуз на власите   Елизабета Тодоровска 13    СДСМ    Виолета Дракалска 14    ЛДП      Налбанти Јани 15    СДСМ    Славе Најдовски 16    ПП        Веселин Талевски 17    СДСМ    Биљана Поповска 18    СДСМ    Златко Алекосовски 19    СДСМ    Благојче Цветковски 20    СДСМ    Емилија Костурски 21    СДСМ    Зоран Степановски 22    ДС        Љупчо Дојчиновски 23    НА        Митко Димовски 24    ОМ        Менка Јовановска …

ПОВЕЌЕ