ПОЧЕТНА / НАЈНОВИ ВЕСТИ / ВЕСТИ / Раст на прометот во индустријата

Раст на прометот во индустријата

Прометот во индустријата во август годинава во однос на истиот период лани е поголем за 4,6 проценти, соопшти Државниот завод за статистика. Според податоците, прометот во индустријата остварен на домашниот пазар бележи пад од од 5,2 проценти, а на странски пазари пораст од 7,5 отсто.

Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење камен во август 2017 година, во однос на август 2016 година, бележи пораст од 15,3%, а во секторот Преработувачка индустрија од 4,2%.

Според главните индустриски групи, прометот во август 2017 година, во однос на август 2016 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 3,1%, Капитални производи за 10,9% и Tрајни производи за широка потрошувачка за 0,4%, додека опаѓање има кај Нетрајни производи за широка потрошувачка за 1,2%.

Прометот во индустријата во август 2017 во однос на претходниот месец е поголем за за 2,4 отсто, додека во периодот јануари-август годинава во споредба со првите осум месеци од минатат година за седум проценти.

Може да ве интересира

Во советот на Македонски Брод најбројни ќе бидат независните кандидати

12 независни кандидатски листи, 3 од политичките партии, 165 кандидати за советници се најдоа на …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *